Het wachtwoord 123456

Klinkt dit getal je nu al bekend? Lees dan vooral verder. Het wachtwoord 123456 komt namelijk het meest voor bij Nederlandse e-mailadressen, zo schrijft het Finanicieele Dagblad (FD) op basis van een analyse van 7,5 miljoen gekraakte wachtwoorden van e-mailadressen die op .nl eindigen.

De analyse is uitgevoerd door de organisatie Scattered Secrets, een website waarop gebruikers kunnen controleren of hun e-mailadres en bijbehorende wachtwoord voorkomt in een gelekte database. Het is ook zeker een aanrader om je eigen domein te checken: dat kan hier.  Ook kan je zelf checken of je emailadres ooit gestolen is via: have i been pwned.

Onthoud wel dat de e-mailadressen van Nederlandse e-mailers met bijvoorbeeld een @gmail.com- of @outlook.com-adres zijn niet meegenomen in de scans van scattered secrets.

Hieronder hebben we een voorbeeld van de meest voorkomende wachtwoorden bij Nederlandse e-mailadressen die nog steeds veel gebruikt worden:

  • 123456
  • 1234
  • 12345678
  • 12345
  • 123456789
  • qwerty
  • welkom
  • password
  • wachtwoord
  • welkom01

Komen ze bekend voor? Dan raden we je aan om voortaan sterke wachtwoorden te maken en je oude wachtwoorden te veranderen. In januari bleek al dat 123456 wereldwijd het vaakst voorkomt in databases van gelekte wachtwoorden. Er zijn speculaties dat het komt omdat de reeks gemakkelijk te onthouden is voor ons en omdat de meeste wachtwoorden de eis van 6 karakters hebben.

online security gmail

Een sterk wachtwoord maken (en onthouden)

“Zorg ervoor dat u een sterk wachtwoord gebruikt” is een advies dat we allemaal constant online zien. Hier ziet je hoe je een sterk wachtwoord maakt en, nog belangrijker, hoe je dit daadwerkelijk kan onthouden. Het gebruik van een wachtwoordbeheerder helpt hier, omdat het sterke wachtwoorden kan maken en deze voor je kan onthouden. Maar zelfs als je een wachtwoordbeheerder gebruikt, moet je in ieder geval een sterk wachtwoord voor jouw wachtwoordbeheerder maken en onthouden.

Een truc voor het maken van memorabele wachtwoorden

Met de bovenstaande tips is het vrij eenvoudig om een ​​wachtwoord te bedenken. Sla gewoon met je vingers tegen je toetsenbord en je kunt een sterk wachtwoord bedenken zoals 2oi2346j;lk2357D. Dat is een behoorlijk goede – het is 16 tekens, bevat een mix van veel verschillende soorten tekens en is moeilijk te raden omdat het een reeks willekeurige tekens is die niks met mij te maken hebben.

Het enige probleem hier is het onthouden van dit wachtwoord. Ervan uitgaande dat je zoals de meeste van ons geen fotografisch geheugen hebt, zou je tijd moeten besteden aan het boren van dit wachtwoord in je hersenen. Er zijn willekeurige wachtwoordgenerators die dit type wachtwoord voor je kan bedenken. Ze zijn over het algemeen het meest nuttig als onderdeel van een wachtwoordbeheerder die ook de wachtwoorden voor je onthoudt.

Je moet nadenken over hoe je een gedenkwaardig wachtwoord kunt bedenken. Je wil niet iets duidelijks gebruiken met woordenboektekens, dus overweeg een soort truc om het voor jezelf te onthouden.

Het kan bijvoorbeeld eenvoudiger zijn om een ​​zin te onthouden als “Het eerste huis waar ik ooit heb gewoond was Reeënspoor 20. De huur was € 800 per maand.” Je kunt die zin in een wachtwoord veranderen door de eerste letter van elk woord te gebruiken, zodat je wachtwoord:

HehwiohgwR20.dhw€800

wordt. Dit is een sterk wachtwoord van 20 cijfers. Natuurlijk kan een echt willekeurig wachtwoord nog een paar cijfers en symbolen en hoofdletters bevatten, maar dat is helemaal niet slecht.

 

Het beste van alles, het is onvergetelijk. Je hoeft alleen die twee eenvoudige zinnen te onthouden die voor jou een belangrijke herinnering zijn.

Wat moet je vooral niet doen?

Een eenvoudig wachtwoord als ‘123456’  of ‘wachtwoord’ geeft kwaadwillende vrij spel om je sneller te hacken. Iemand die bij jouw account binnen wil komen, probeert vaak eerst dit soort makkelijke en veelgebruikte wachtwoorden uit en veel van deze kwaadwillige gebruiken hiervoor bots die snel alle veelvoorkomende wachtwoorden langsgaan.

Dit is natuurlijk maar 1 van de vele online beveiliging facetten. Wil je weten of jouw organisatie voldoet aan een sterke beveiliging. Onze experts staan klaar om je een gratis advies te geven over jouw situatie.

Benieuwd of jouw organisatie beveiligingslekken heeft?

Vraag een gratis advies van onze Online Security experts aan.

Vraag advies aan

2 Reacties

Laat een reactie achter