Skip to Content

Blog Frank Diepmaat – Wat zijn updates en waarom moet ik ze installeren?

Frank Diepmaat is werkzaam op de Servicedesk en lid van het LOKO Security-team.

Wat zijn updates en waarom moet ik ze installeren?

Nou allereerst, er moet niks, maar het is zeker wel aan te raden. Waarom en wat zijn updates dan precies? Kunnen ze het niet gewoon in één keer goed doen?! Om deze vragen te beantwoorden moeten we eerst onderscheiden welke updates er bestaan. In grote lijnen zijn deze te verdelen in drie categorieën: Bug fixes, feature upgrades en security fixes.

Bug fixes

Een bug fix is het herstellen van een stuk code waarin een fout gevonden is, die ervoor zorgt dat bepaalde software niet naar behoren functioneert. Dit is te vergelijken met Toyota die een bepaalde batch auto’s terugroept omdat de remmen af en toe uit het niets vastslaan. Het grote verschil met een fout herstellen in software is echter dat niet elke individueel exemplaar teruggeroepen moet worden. Er wordt simpelweg een nieuwe versie gepubliceerd. Tegenwoordig is het zelfs steeds gebruikelijker om een update functionaliteit in de software zelf in te bouwen. Een voorbeeld hiervan is Windows Update of in applicaties zoals Paint.NET, waarbij de gebruiker gevraagd wordt of deze de nieuwste versie wil installeren. Als voorbeeld de aankondiging van een bug fix door Microsoft, gevonden op https://www.computerworld.com:

Feature upgrades

Feature upgrades zijn updates waarbij de functionaliteit verbeterd en/of toegevoegd wordt. Denk hierbij aan het gratis beschikbaar stellen van Windows Defender door Microsoft in Windows 10. Feature upgrades zijn nog steeds het meest gezien op mobiele telefoons. Zo voegen Apple en Samsung constant nieuwe features toe om met elkaar te blijven concurreren. Onderstaand voorbeeld komt van de Apple website (https://support.apple.com/ios) na de upgrade naar IOS 11, waar Apple vol trots aankondigt de App Store verbeterd te hebben:

Security fixes

Deze valt samen met bug fixes, iets dat niet goed geprogrammeerd is en uitgebuit kan worden is een bug. Maar gezien de hoeveelheid, frequentie en vooral de impact die security bugs hebben maakt het tot een categorie op zich. Security fixes worden vaak met reguliere updates mee geïnstalleerd, tenzij deze zo’n grote impact hebben dat onmiddellijke actie vereist is. Zo heeft Microsoft vorig jaar nog nood fixes/patches uitgebracht voor het niet langer ondersteunde Windows XP en Windows Vista. Zie het voorbeeld van tweakers.net:

Updates zijn een onmisbaar onderdeel geworden van onze digitale wereld. Niet alleen verbeteren deze de veiligheid van onze apparaten, maar voegen ook regelmatig nieuwe functionaliteit toe aan een bestaand product. En ja, soms gaat het updaten ook wel eens fout. Die scenario’s kent iedereen wel. Je wilt snel kunnen werken, of de laptop uitzetten om de deur uit te gaan… Windows Update! En dan duurt wachten op die update wel erg lang… Ook komt het wel eens voor dat een update iets stuk maakt, zo was er onlangs een update van Microsoft welke Office producten in de verkeerde taal weer liet geven. In Nederlandstalige Microsoft Office software stonden Zweedse woorden i.p.v. Nederlands. Gelukkig worden dit soort problemen vaak snel weer verholpen.

Handige tip voor Windows 10 Gebruikers!

Windows 10 biedt meer mogelijkheden voor het gecontroleerd installeren van updates dan voorgaande versies deden. Zo is het mogelijk om tijden aan te geven waar binnen updates geïnstalleerd mogen worden.

Klik op de Windows knop in de taakbalk, Typ: “windows update” en selecteer “Instellingen voor Windows Update”.

Klik vervolgens op “Gebruikstijden wijzigen”.

In onderstaand scherm kan aangegeven worden welke tijden binnen Windows je de PC, laptop of tablet niet mag updaten en herstarten. Zo blijf je altijd up-to-date, zonder dat je midden in die belangrijke presentatie ineens met een herstart wordt geconfronteerd.