Skip to Content

Cybercrime en datalekken voorkomen door betere beveiliging

MKB ondernemers en de meldplicht datalekken

Op 1 januari 2016 is de meldplicht datalekken van kracht geworden. Dat kan grote gevolgen hebben voor bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan de beveiliging van de servers en de internet verbindingen. Dat is bij veel bedrijven nog niet op orde. Als bedrijven toch te maken krijgen met een ernstig datalek, dan dient dat binnen 72 uur gemeld te worden aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Security Audit

Door een Security Audit te laten doen kunnen experts controleren of kwaadwillenden bij het bedrijfsnetwerk kunnen komen. De resultaten van de audit worden gerapporteerd. Bovendien worden er aanbevelingen gedaan om de beveiligingsissues die uit de audit naar voren komen op te lossen. Lees hier meer over de Security Audit.

Gevolgen bij niet melden van een datalek

Een instinctieve reactie is om een voorval van een datalek niet te melden.

  • Als het datalek uitkomt dan levert het niet melden een boete op,
  • Er wordt bij het melden geen boete uitgedeeld. Alleen bij grove nalatigheid of opzet.
  • Het is de vraag of men van werknemers kan eisen dat zij een datalek geheimhouden.

Publiciteit

Het niet melden van een datalek voorkomt in eerste instantie aandacht in de media. Maar als  het lek toch nog boven tafel komt, dan is er sprake van reputatieschade. De personen waarvan de persoonlijke informatie gelekt is wordt niet geïnformeerd. Dat is vervelend voor hen omdat ze geen maatregelen kunnen nemen zoals het wijzigen van wachtwoorden.

Claims

Het ligt voor de hand dat mensen die hierdoor schade lijden dit willen verhalen op het bedrijf of de organisatie dat de data gelekt heeft. Claims en rechtzaken hierover brengen kosten met zich mee en zullen negatieve publiciteit opleveren.

Aanmelden ontbijtsessie

Meer informatie?

LOKO organiseert regelmatig informatiesessies over onder andere dit onderwerp. Klik op de onderstaande link voor actuele data en locatie(s).

Actuele data ontbijtsessies.