NieuwsZakelijke telefonie

ISDN stopt, wat voor actie moet je ondernemen en waarom.

Door 21 augustus 2019Geen reacties

Vanaf 1 september 2019 wordt ISDN niet langer ondersteund en vanaf 1 april 2020 wordt het volledig uitgefaseerd. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de continuïteit van jouw bedrijf. Het betekent dat je huidige ISDN-aansluitingen op tijd vervangen moeten worden en je dus op zoek moet naar een alternatieve, toekomstbestendige technologie waarop zakelijke telefonie en aanverwante zaken draaien. Die keuze hoef je niet alleen te maken – wij helpen je daar graag bij.

Waarom stopt ISDN en wanneer moet ik actie ondernemen?

KPN investeert de komende jaren in het moderniseren van het telecomnetwerk. ISDN is inmiddels een verouderde technologie en niet langer toekomstbestendig. Daarom wordt het in stappen uitgefaseerd: per september stopt de dienstverlening rondom ISDN en per april volgend jaar wordt de technologie volledig uitgefaseerd. Het is belangrijk om tijdig actie te ondernemen, anders loop je het risico niet meer bereikbaar te zijn via je huidige telefoonnummers.

Het meestgebruikte alternatief voor ISDN is internetbellen op basis van VoIP-technologie, ook wel bekend als hosted telefonie of cloud-telefonie. Niet alleen is het voordeliger dan ISDN, het gebruik van VoIP is de afgelopen jaren enorm toegenomen en heeft zich bewezen als toekomstbestendig alternatief.

Wat zijn de gevolgen van de uitfasering van ISDN?

Bij ISDN wordt in eerste instantie vooral gedacht aan zakelijke telefonie. En dat is terecht – dit betreft het grootste deel van de ISDN-aansluitingen. Een ander deel wordt echter gebruikt voor diverse andere aparaten binnen je bedrijf, zoals het alarm- of pinsysteem. Aangezien er per 1 september 2019 geen nieuwe ISDN-verbindingen meer worden aangeboden, en je vanaf 1 april 2020 geen gebruik meer kunt maken van ISDN, werkt zakelijke telefonie en aanverwante apparatuur vanaf die datum niet meer via bestaande ISDN-lijnen. Om te voorkomen dat je hier hinder van ondervindt, is het belangrijk goed in kaart te brengen op welke manier je gebruikmaakt van ISDN en hoe dat het beste kan worden omgezet. Daar helpen we je graag bij.

VoIP als alternatief voor ISDN

VoIP biedt je onder andere de volgende voordelen:

 • Kostenbesparing op gespreks- en abonnementskosten;
 • Betere bereikbaarheid, op kantoor en onderweg;
 • Alle vormen van telecommunicatie gebundeld aangeboden;
 • Flexibiliteit en schaalbaarheid;
 • Hoge betrouwbaarheid en veiligheid;
 • Vaste maandelijkse kosten.

Welke opties heb ik?

Er zijn twee opties om van ISDN over te stappen op VoIP namelijk managed VoIP en het behouden van je eigen telefooncentrale.

Managed VoIP

De meest gebruikte oplossing is Managed VoIP, een telefonieoplossing volledig in de cloud. Zo hoef je je niet bezig te houden met onderhoud van het systeem en profiteer je ook van andere voordelen:

 • Geen kostbare investering in een telefooncentrale
 • Alleen betalen voor wat je nodig hebt
 • Perfect te integreren met mobiel
 • Hoge beschikbaarheid
 • Geschikt voor ieder SIP-toestel

Behoud van je eigen telefooncentrale

Wanneer je op dit moment gebruik maakt van een eigen telefooncentrale, kan het in sommige gevallen gunstig zijn om de eigen centrale te behouden. Ook dan kun je, in combinatie met een ISDN gateway, overstappen op VoIP en profiteer van je van dezelfde voordelen.

Let op (rand)apparatuur

Het duidelijk in kaart brengen van de bestaande ISDN-lijnen en hun functies is een essentieel deel van de overstap. Daaruit wordt duidelijk of bijvoorbeeld het alarmsysteem ook via een ISDN-verbinding is aangesloten. Andere zaken die vaak verbonden zijn met ISDN zijn bijvoorbeeld de fax, het pinsysteem, frankeermachine en de intercom. Veel bedrijven komen daar pas in een laat stadium achter, maar het is natuurlijk in het bedrijfsbelang om dit van tevoren goed geregeld te hebben.

Wij helpen je graag met een advies op maat.

Neem vandaag nog contact met ons op en wij zorgen voor een vlekkeloze overstap – ruim binnen de deadline

Vraag gratis advies aan

Laat een reactie achter