LOKO Online Security

Praktische tips deel één – Frank Diepmaat

Door 18 juli 2019december 3rd, 2019Geen reacties

Na de wat abstractere onderwerpen van de twee voorgaande blogposts, is het nu tijd voor wat praktische tips om beter digitaal te werken. Ik begin dan ook met het uitdelen van cadeautjes, namelijk handige tools waar je zelf iets mee kunt!

 

  1. Ninite

 

Deze handige website biedt één installatiebestand (Windows) voor een hele verzameling aan software die je zelf samenstelt. Zo kan je makkelijk in één keer alle software downloaden om je PC of laptop gebruiksklaar te maken. Ninite bevat enkel gratis software, Microsoft Office zal bijvoorbeeld wel los geïnstalleerd moeten worden.

 

De grootste kracht van Ninite zit in de installatieopties van de software. Of eigenlijk het ontbreken hiervan. Je kent ze vast wel, die vervelende vinkjes tijdens de installatie om allemaal toolbars en ellende mee te installeren. Waarna je bij elke klik op het internet allemaal pop-ups en advertenties te zien krijgt. Ninite installeert alle software met de meest privacy gunstige instellingen, zodat wij ons daar geen zorgen over hoeven maken. Als leuke extra kan je alle programma’s updaten door het installatiebestand nog een keer uit te voeren. Ninite installeert dan automatisch de laatste versies.

 

https://www.ninite.com

  1. Revo Uninstaller

 

Het verwijderen van software kan soms een nachtmerrie zijn. Dan denk je iets eindelijk verwijderd te hebben, blijken er toch nog allemaal instellingen en bestanden achtergebleven te zijn. Of nog vervelender, programma’s die zich niet willen verwijderen. Revo Uninstaller bied uitkomst! Deze tool laat eerst het deinstallatie programma van de fabrikant rustig zijn gang gaan, om vervolgens de hele computer te scannen op achtergebleven stukjes software. Het komt maar zelden voor dat Revo niets te verwijderen heeft.


https://www.revouninstaller.com/revo_uninstaller_free_download.html

 

Waar Revo nog meer handig van pas komt is het verwijderen van bloatware. “Bloat” is Engels voor opgeblazen en “ware” goederen of in dit geval software. Dus software die je computer onnodig opblaast/vol zet. Bloatware zijn al die voor geïnstalleerde software van de fabrikant en sponsoren waar niemand ooit gebruik van maakt. Maar het eigenlijk ook nooit verwijderd… Dat is zonde, want deze vaak slecht geschreven software, neemt bij elkaar een behoorlijk stuk opslagcapaciteit in. Daarnaast starten velen van deze exemplaren met het systeem mee op en draaien vervolgens in de achtergrond mee. Vaak doen ze niets behalve geheugen innemen waardoor andere programma’s minder overhouden en de PC traag word. Omdat de software zich vaak slecht, of soms zelfs helemaal niet laat verwijderen, is het handig deze met Revo grondig van uw systeem te verwijderen. Doordat deze het systeem na deinstallatie scant worden alle resten verwijderd.

 

Ervaring leert dat deze bloatware vaak op alle fronten tegenwerkt. Het neemt veel ruimte in, vreet geheugen, laat zich slecht verwijderen en laat vervolgens nog heel wat sporen achter. Mijn advies is om met Revo Uninstaller uw thuis PC of laptop eens te scannen. De bloatware is vaak te herkennen aan twee zaken: U gebruikt de software nooit en de naam van de fabrikant van de PC, komt voor in de naam van de software.

 

Hopelijk krijgt u met deze tips en tools wat leven terug in uw laptop of PC. Nog een kleine kanttekening: Installeer de software niet zomaar op een beheerde computer, deze zijn vaak voorzien van een aangepaste installatie zonder bloatware.

Laat een reactie achter