LOKO CloudMVO

Vijf milieuvoordelen van de cloud

Door 27 augustus 2019januari 16th, 2020Geen reacties

Perfect voor MVO

Naast de technologische en financiële voordelen van een cloud oplossing, zijn er vaak voordelen voor het milieu die over het hoofd worden gezien. Het vermindert namelijk energieverbruik, afval en koolstofemissies. Een cloud oplossing is niet alleen een “technologisch iets”, het heeft een gigantische impact op onze samenleving en de natuurlijke omgeving. Perfect voor MVO, duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Microsoft Corporation werkt samen met WSP USA om een ​​onderzoek uit te voeren om te bepalen hoe de cloud de CO2-voetafdruk, met betrekking tot computing, vermindert. In een rapport getiteld ‘De koolstofvoordelen van cloud computing: een onderzoek naar de Microsoft Cloud’ ontdekten de twee organisaties dat een cloud tal van milieuvoordelen heeft. Een cloud oplossing is 93% energiezuiniger en heeft 98% minder CO2-uitstoot dan een serveromgeving op locatie. Hieronder staan ​​vijf milieuvoordelen van het gebruik van de cloud.

1. Vermindert het energieverbruik

Weinig mensen begrijpen de hoeveelheid stroom die je nodig hebt om een ​​datacenter of serveromgeving op locatie te draaien. Je hebt een constante stroomvoorziening nodig voor een server, een koelsysteem om oververhitting te voorkomen, en wanneer de levensduur van de apparatuur eindigt, moet je ze weggooien. Het National Renewable Energy Laboratory (NREL) bevestigt dat datacenters elk jaar ongeveer 1,8% van het totale energieverbruik in de VS verbruiken. Dit vertaalt zich naar ongeveer 70 miljard kilowattuur elektriciteit per jaar. Het aantal zal naar verwachting toenemen tot 73 miljard kilowattuur tegen 2020. De cloud vermindert deze cijfers aanzienlijk. Uit onderzoek, gefinancierd door Google en uitgevoerd door Lawrence Berkeley National Laboratory in samenwerking met Northwestern University, is gebleken dat de overgang van veelgebruikte softwareapplicaties naar de cloud het energieverbruik met maar liefst 87% zou verminderen. De bespaarde energie kan een jaar lang worden gebruikt om heel Los Angeles van stroom te voorzien. De studie bevestigde verder dat het energieverbruik van het datacenter tussen 2010 en 2020 met 31% zou dalen naarmate meer en meer organisaties overstappen op de cloud. Door met name het energieverbruik te verminderen, kunnen bedrijven zelf 60-85% besparen op energiekosten.

2. Verlaagt de uitstoot van broeikasgassen (BKG)

De cloud vermindert de hoeveelheid broeikasgassen die door datacenters wordt uitgestoten. Een traditioneel  serveromgeving of eigen datacenter produceert broeikasgassen gedurende de hele levenscyclus, waaronder:

  • Productie van materialen voor de apparatuur;
  • De apparatuur assembleren;
  • De apparatuur transporteren;
  • De apparatuur gebruiken;
  • De apparatuur afvoeren wanneer de levenscyclus eindigt.

De cloud verlaagt de snelheid van koolstofemissies door de energiebehoefte en het verbruik te verminderen. Uit een onderzoek van Accenture, Microsoft en WSP bleek dat de cloud een aanzienlijk groot effect heeft op de CO2-uitstoot. Het onderzoek bevestigde dat door een cloud te gebruiken, grote bedrijven de CO2-voetafdruk per gebruiker kunnen verminderen met 30% en tot 90% voor kleine ondernemingen. Een CDP-rapport beweert dat cloud services de jaarlijkse CO2-uitstoot met 85,7 miljoen ton kunnen verminderen. In 2010 verkleinde Salesforce, een Amerikaans cloud computing-bedrijf, de koolstofvoetafdruk met 170.900 ton koolstof. Dit cijfer komt overeen met het elimineren van 37.000 auto’s op de weg.

3. Dematerialisatie

De cloud levert een positieve bijdrage aan duurzaamheid door dematerialisatie. Dematerialisatie verwijst naar de vervanging van koolstofarme fysieke producten door virtuele gelijken. Dit helpt het energieverbruik en de koolstofvoetafdruk te verminderen. Cloudservices moedigen mensen aan om virtuele services zoals videostreaming op YouTube te gebruiken, in tegenstelling tot fysieke producten met veel bronnen. Migreren naar de cloud betekent dat u minder machines en hardware gebruikt die minder energie verbruiken en een lagere impact hebben op het milieu. Het gevolg daarvan is dat bedrijven lagere energierekeningen hebben en er een extra kapitaal vrijgemaakt kan worden om toe te wijzen aan bijvoorbeeld winstgevende projecten. Cloudservices helpen bedrijven zich te focussen op hun kerntaken in plaats van op dagelijkse IT-taken en -problemen. Een cloud helpt organisaties bovendien papierloos te werken met behulp van cloudopslagopties. Met cloud-gebaseerde technologieën zoals LOKO Online Back-up, hoeft je nooit meer stress te hebben over backups. Je hoeft dankzij een cloud ook geen papieren documenten op te slaan, omdat alle documenten veilig en beveiligd in de cloud worden opgeslagen en altijd en overal beschikbaar zijn. Door papierloos te werken, werk je mee aan een beter milieu.

4. Efficiëntie van datacenters

Duurzaamheid is tegenwoordig meer dan ooit cruciaal voor zakelijk succes en overleving. Duurzaamheid is toonaangevend om een ​​milieuvriendelijke en koolstofarme samenleving te bereiken. Een cloud werkt efficiënter dan eigen servers of lokale datacenters. Dit resulteert in efficiënt gebruik van IT-middelen die daardoor juist een positief effect hebben op het milieu. De cloud is gebaseerd op het concept van services voor delen en dus het maximaliseren van de effectiviteit van resources. Cloud computing-centra maken gebruik van geavanceerde technologieën die energiezuinig zijn. Ze gebruiken minder energie voor verlichting, koeling en stroomconditionering, wat resulteert in energiebesparingen.

5. Verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen

Sommige datacenters in de cloud zijn overgeschakeld naar hernieuwbare energiebronnen voor hun stoomvoorziening om zo hun koolstofvoetafdruk nog meer te verkleinen. Ze gebruiken hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, aardwarmte, waterkrachtbronnen en wind.

Wind en wolken, het klinkt gewoon logisch.

De cloud biedt bedrijven meer dan alleen een manier om gegevens veilig op te slaan, de efficiëntie te verhogen en de kosten te verlagen. Het heeft substantiële milieuvoordelen die te veel meetellen om te negeren in een tijdperk waarin de opwarming van de aarde en klimaatverandering urgente kwesties zijn.

De cloud kan miljarden euro’s besparen op energiekosten en de CO2-uitstoot met miljoenen tonnen verminderen. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om hun energieverbruik te verminderen, hun CO2-voetafdruk te verkleinen en over te schakelen naar een groenere en slimmere toekomst. Zo kwamen wij, LOKO, achter cijfers waar we zo trots op zijn, dat we het niet kunnen laten om te delen. Zo besparen we jaarlijks 278,000 kWh aan energie dankzij onze cloud oplossingen, wat gelijk staat aan 100 ton aan CO2 per jaar! (Wow…)

Ben je op zoek naar meer groen in jouw IT-oplossingen? Neem contact op met onze cloud adviseur voor meer informatie over de economische, ecologische en operationele gevolgen van een cloudmigratie.

Klaar voor MVO?

Vraag een gratis advies aan naar meer groen in jouw IT-oplossingen.

Vraag gratis advies aan

Laat een reactie achter